Nuori maahanmuuttaja kotoutumisen polulla -avoin oppimistapahtuma Tampereella 15.9.2016

Aamupäivän aikana keskityimme 16 -21 –vuotiaaseen nuoreen aikuiseen, joka oman identiteettinsä luomisen vaiheessa rakentaa turvallista elämänperustaa uuden kielen ja kulttuurin ympäristössä. Sodan ja sekasorron jaloista paenneina heistä suurin osa kärsii vakavista trauman jälkeisistä stressioireista. Heitä ohjaavien ja auttavien ihmisten tehtävä on hyvin vaativaa. Työtä vaikeuttaa yhteiskuntamme voimakas tarve luoda esteitä ja uhkia tälle prosessille.

Tilaisuudessa Pirkanmaan maahanmuuttajatyön ammattilaiset kokoontuivat yhteen, verkostoitumaan, pohtimaan alustusten inspiroimina ja dialogisessa yhteisluomisen työpajassa, askeleita kotouttamisen edistämiseksi ja esteiden ja uhkien torjumiseksi.

 

Alustuksien pohdinta liittyi seuraavaan kysymykseen:

Miten ryhmä-ja perheryhmäkotien sekä vastaanottokeskusten ja kuntien yhteistyö tukee nuoren kotoutumisprosessia?

Elina Wallin-Mattila Pirkanmaan Ely-keskuksesta avasi näkökulmia maahanmuuttajasta resurssina ja Kotona Suomessa -hankkeesta. Mänttäläisen lastensuojeluyksikkö Siivet Oy:n tiimi Sanna Ritonen, Henri Lepola, Merja Kääriäinen ja Anna-Kaisa Tuomi kertoivat seitsemän vuoden aikana tehdystä kotouttamisen kehittämistyöstä.

IMO Suomen horisontaalinen johtaja Rajkumar Sabanadesan alusti aiheesta miten luottamusta voi johtaa.

Yhteisluomisen työpajassa jokainen läsnäolija sai oman, aiheeseeen liittyvän kysymyksensä käsiteltyä kolmen hengen pienryhmässä. Lopuksi kokosimme ajatukset yhteen. Osallistujat saivat ideoita ja vahvistusta oman seuraavan askeleen ottamiseksi ja kotoutumisen edistämiseksi.

Tilaisuuden järjestivat yhteistyössä IMO Suomi, lastensuojeluyksikkö Siivet Oy, Pirkanmaan Ely –keskus ja Talent Space

Pin It on Pinterest

Share This